Магнезий и спорт

Трансдермална терапия с магнезий в спорта

Повишени нужди от магнезий при спортуване

[000108]_webМагнезият изпълнява изключително важна роля при протичането на метаболитните процеси, свързани със синтез или обмяна на високоенергийни съединения (напр. глюкоза). Установено е, че повече от 300 ензима в човешкото тяло включват в своя състав магнезий. Ензимите, участващи в метаболизма на глюкозата се нуждаят от магнезий за своето активиране. Това означава, че без магнезий  освободената енергия не би могла да се усвои от нашето тяло. При синтеза на лактат (при анаеробния метаболизъм на глюкоза) в мускулните клетки се наблюдава ограничаване на физическата активност. Поради това този обменен продукт трябва да се отдели  от организма колкото се може по-бързо – процес при който отново е необходим магнезий. При активно спортуващи лица поради активния метаболизъм се налага прием на достатъчни количества магнезий.

Магнезият повлиява нормалното функциониране на мускулите

Усилената физическа дейност и активното натоварване при спортуване провокира обилно потене, чрез което се губят значителни количества магнезий. Загубата на течности е значителна (около 2 литра на час) особено при висока температура и висока влажност на въздуха. Причина за поява на магнезиев дефицит е и повишената консумация на магнезий поради активния метаболизъм и ускорената бъбречна екскреция на магнезий. Атлетите са подложени на продължителни физически натоварвания и по-често страдат от магнезиев дефицит, отколкото хората, които не практикуват активно спорт. Количеството магнезий, което си набавяме чрез храната често е недостатъчно за да уравновеси магнезиевия баланс в организма. Трябва да се има предвид, че атлетите компенсират загубата на магнезий по време на възстановителната фаза. По този начин магнезиевия дефицит може да се избегне още преди началото на физическата активност чрез прием на магнезий. При недостатъчен прием, дефицитът на магнезий при атлети и активни спортисти се проявява бързо чрез нервно-мускулна хипервъзбудимост, склонност към мускулни разтежения, мускулни спазми и скъсване на мускулни влакна.

Магнезият спомага за постигане на по-добри спортни постижения

Препоръчителната ежедневна доза при атлети е около 5 мг магнезий на килограм телесно тегло. Повишените нужди от магнезий при активно спортуващите не могат да бъдат покрити само с храната и за това се налага прием на магнезий. Регулярният прием на магнезий по време на възстановителната фаза при спортистите спомага за съхраняване на достигнатите нива на физическа подготовка.

Страдате ли често от крампи и разтежения?

Симптомите характеризиращи магнезиевия дефицит са болезнени крампи на прасеца, които най-често се появяват през нощта, както и разтежения на мускулатурата в областта на врата и шията. За да се компенсира недостигът на магнезий е необходим редовен и продължителен прием на магнезий.

Набавяне на магнезий

Основен източник на магнезий е храната, която консумираме. Количеството, което се усвоява зависи от състава, хранителните свойства и начина на приготвяне на храната.

Причини за недостиг на магнезий

  1. Нарушен баланс. Установено е, че при 13% от всички заболявания се наблюдава недостиг на магнезий.
  2. Понижен прием. Недостатъчен прием на магнезий с храната може да се предизвика от кон-сумирането на небалансирани храни, при спазване на диети за отслабване, консумиране на храни от заведения за бързо хранене и др.
  3. Повишени нужди. Повишени нужди от магнезий се наблюдават при растеж на организма, при бременност, по време на кърмене, както и при прекомерни физически и психически натоварвания. Нуждата от магнезий нараства и при прекомерна консумация на алкохол, при прием на храни богати на фосфати, при медикаментозно лечение, провокиращо повишено отделяне на магнезий от организма.

Как можем да подобрим усвояването на магнезия в организма?

  1. С интравенозно инжектиране. Това е рутинна практика, например след сърдечен удар, но разбира се може да се прилага само под лекарско наблюдение.
  2. Като допълнение към храни или вода. Недостатък на този метод са нежелани странични реакции, като диария например.
  3. Трансдермално. Това означава усвояване чрез кожата. При трансдермалното прилагане,  чистотата на продуктa е от ключово значение за предотвратяване на нежелано усвояване. Магнезиевото олио много лесно се абсорбира от кожата, от където магнезиевите йони се разпространяват в целия организъм. Трансдермалната терапия е приложима и ефикасна почти при всички медицински състояния и ситуации и може да въздейства също толкова бързо, колкото и поставянето на система.

Възможно ли е предозиране с магнезий?

Само при Трансдермалната терапия организмът усвоява само това количество магнезий, от което се нуждае, това е причината поради която при този начин на усвояване не може да има предозиране.

Магнезиев дефицит и последствията от това

  1. Крампи и разтежения. Типични симптоми на магнезиев дефицит са болезнените крампи в прасеца, които често се появяват през нощта, а така също и разтежения на врата и раменните мускули. Разтегнатите мускули са сигнал за състояние на повишено напрежение във Вашето тяло и най-често се наблюдават при стрес и нервно напрежение. Трепване на клепачите, изтръпването на пръстите също са симптоми на магнезиев дефицит. Съвет: При крампи в прасеца през нощта се намажете с магнезиево олио вечер преди лягане.
  2. Сърдечни проблеми. При биохимичните процеси в организма магнезият често е антагонист на калция. По този начин той контролира и подсигурява естествения стимулиращ ефект на калция. Недостигът на магнезий в организма може да увеличи сърдечните оплаквания и ритъмните нарушения.
  3. Нервна система. Като антагонист на калция, магнезият потиска освобождаването на стресовите хормони адреналин и норадреналин. Недостатъчният прием на магнезий се проявява с нервност, затруднена концентрация, понижена физическа активност и раздразнителност. При пациенти с мигрена, магнезиевият дефицит може да повиши честотата на пристъпите.

Масажен гел АНХИАЛО

ANCHIALO масажен гел от черноморска луга е богат на магнезиеви соли (MgCl2 и MgSO4 ). Действа релаксиращо, подхранващо и хидратиращо. Микроелементите и минералните вещества проникват през кожата като благодарение на високото съдържание на магнезий оказва възстановяващо и тонизиращо действие върху целия организъм. Подходящ при болки в ставите и мускулите, схващания, артрити, артрози, неврити, възпаления на околоставните тъкани, навяхвания, изкълчвания на стави, счупвания, невралгия, плексити, дископатии и др.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: http://www.svoizbor.com/

Posted in Магнезий and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , .