ПРОЦЕДУРИ С ЛУГА

НАУЧЕТЕ ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ПРОЦЕДУРИ С ЛУГА, КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПРИЛАГАТЕ В ДОМАШНА СРЕДА ИЛИ В ПРОФЕСИОНАЛНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ, SPA & WELLNESS

КОМПРЕСИ С ЛУГА

ТОПЛИ ИЛИ СТУДЕНИ КОМПРЕСИ НА БОЛНИ МЕСТА

С черноморска луга

Лугата се загрява, задължително на водна баня, до температура около 38-40 °C. Напоява се памучен плат със загрятата луга, след коет проблемната става се увива двукратно или пък компресът се поставя по хода на засегнатия нерв. После мшстото се зажижа с найлон, а отгоре се покрива с хавлиена кърпа или вълнен плат, за да се задържи топло. Престоява се така от 15 мин. до няколко часа. За добър ефект е препоръчително да се направят 12 – 14 процедури.

Могат да се прилагат и компреси с незагрята луга (студен компрес), ако конкретния човек не може да понесе топлия компрес или страда от разширени вени.

Апликатор с луга (мокра кърпа)

Пакетчето се поставя в съд с топла вода (38-40 °C) за 3-5 минути. Затоплената* кърпа се изважда и се поставя по хода на засегнатия нерв или се увива проблемната става, изолира се с найлон (или кухненско фолио) и се завива с хавлиена кърпа или вълнен плат. При разширени вени правете студен компрес. Времетраене на процедурата - от 15 мин до няколко часа.

*Не се препоръчва загряване в микровълнова фурна.


МАСАЖ С ЛУГА

НЕЖЕН ЛОКАЛЕН ИЛИ ЦЯЛОСТЕН МАСАЖ ЗА ДЪЛБОКО ПРОНИКВАНЕ НА ЛУГАТА В КОЖАТА

Използването на масажни продукти с луга помага за още по-силното въздействие на масажа:

 • ускорява метаболизма;
 • възстановява равновесието на нервната и мускулната система;
 • облекчава мускулните болки;
 • предпазване от крампи;
 • подхранва и задравява косата, кожата, ноктите.

Масажа /или  втриване с въртеливи движения/ е най-добрият начин за приложение на лугата в домашни условия тъй като не изисква никакво специално оборудване. Втривате лугата /гел или масло/ по цялото тяло или само на засегнатите от болки и схващания места и оставате намазани от 20 минути до няколко часа докато лугата попие и остане само солта.

Работите ли продължително време с компютър?

В днешно време поради целодневното използване на компютър се появиха "модерни" заболявания като болки в китката, гърба и лакътя. Изключително полезно и ефикасно е докато работите с компютър да намажете цялата си ръка до лакътя с гел от луга /ръката, с която работите с мишката/. По този начин ръката се възстановява докато я използвате и не ви боли. Готино, нали?

Спортувате ли?

Знаете ли, че във все повече професионални спортни клубове медиците използват продукти с луга в процедурите за възстановяване на играчите. Научно е доказано, че най-добрият начин за приемане на магнезий в организма е трансдермалния /чрез кожата/ тъй като тялото поема само толкова, колкото му е достатъчно без да е необходимо да натоварвате допълнително черния дроб и бъбреците. Оралния прием освен, че натоварва тези органи, те в допълнение разграждат магнезия и голяма част от него въобще не достига до клетките. Ето защо продуктите с луга са най-доброто средство за вашето възстановяване.


ВАНИ С ЛУГА

ЛОКАЛНИ ВАНИЧКИ ИЛИ ВАНИ НА ЦЯЛО ТЯЛО СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРИЯТЕН НАЧИН ДА ПОЧУВСТВАТЕ ОБЛЕКЧЕНИЕТО ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЛУГАТА

Вани с луга: 500 – 2000 мл. стабилизирана черноморска луга се изсипват във вана с обем около 60-70 л. Водата във ваната не трябва да е с температура по-висока от около 38 °C. Престоява се 15-20 мин. Ваната има отпускащо мускулите, минерализиращо и релаксиращо цялото тяло действие. Снема се умората и напрежението на организма, подобрява се тонуса. След ваната кожата се измива обилно с вода. При хипертоници да се прилага под лекарски контрол.

domashna-kozmetika-za-napukani-peti-2-framarЛокални вани: топли или студени. 50-100 мл. луга се разтваря в 5 - 10 литра вода с температура около 38 °C. Топли локални вани на краката се прилагат при простудни заболявания. При отоци на краката или разширени вени се правят студени локални вани на краката. Престоят е около 10-15 мин.

Изключително приятно и полезно е добавянето на различни масла и ектракти към ваните с луга като например: ектракт от хвойна, масло от лавандула или други етерични масла по лично предпочитание.


ФРИКЦИИ

ВТРИВАНЕ НА ЛУГА В КОЖАТА С ПОМОЩТА НА ГЪБИЧКА

С лугата се правят обтривания на тялото с помощта на гъба или напоена кърпа с луга, задължително на чиста кожа (след душ), така че порите да бъдат отворени, за да може да проникнат през тях ценните минерали и микроелементи. Концентрацията е в зависимост от чувствителността на кожата. Специално създаден за фрикции е душ гелът АНХИАЛО със Hot-sell-1pcs-loofah-bath-brush-Natural-Shower-Sponge-man-woman-Luffa-Face-Body-Wash-Sponge_webсъдържание на луга от 10%. Освен него бихте могли да използвате и масажен гел или масло от луга, разтвора за тяло (Стабилизирана черноморска луга) или апликатора ни за тяло, който представлява напоен с луга памучен плат, готов за употреба.

Първите процедури могат да се правят с разтвор на луга с по - високо разреждане ( например 1:10 колкото е съдържанието в душ гел АНХИАЛО) и при всяка следваща процедура концентрацията да се увеличава до 1:1. Престоява се 5 – 6 мин., след което тялото се изплаква обилно с вода.


УСТНА ХИГИЕНА

НАУЧНО ДОКАЗАН Е ПОЛЕЗНИЯ ЕФЕКТ НА ЛУГАТА ЗА ЦЯЛАТА УСТНА КУХИХА

1. Продукти с луга:

2. Полезни свойства на Черноморската луга:

 • нормализира функцията на слюнката
 • повишава резистентността на зъбния емайл
 • нормализира киселинно-основния баланс в устната кухина
 • намалява отока на венците

3. Действие на Черноморската луга:

 • повишава устойчивостта на емайла, способства за процеса на укрепването му и в следствие от това предотвратява развитието на кариеса
 • неутрализира действието на кислородно-алкалния баланс на устната кухина
 • намалява подуването на тъканите на венците
 • изследване на свойствата и възможностите за използване на солите на Поморийското езеро продължават

4. Медико-биологически изследвания на Черноморската луга:

Подтискането на увеличението на микроорганизмите (Staphylococcus aureus, Staphylococcus haemolyticus, Lactobacterium casei и Candida albicans) е достатъчно
за обезпечение на нормалното състояние на микрофлората на устната кухина

4.1. Предклинични експериментални изследвания

 • добра местна преносимост
 • отсъствие на алергенни и токсични свойства
 • отсъствие на раздразняващи действия

4.2. Клинични изследвания

 • кариес-профилактично действие: намаление на вероятността за възникване на кариес на 59%, понижение на показателите за поява на нов кариес по зъбите
 • налепо-почистващо действие - 60%. Редукция на индекса за налепи (измерен по Green Vermillion) на 31,5%
 • противовъзпалително действие: бърз положителен ефект при при гингивити, спиране на кървенето.
 • намаление проявлението на пародонтопатия 71%

4.3. Становища на специалистите
"Фармакологичните изследвания на медицинската луга показват, че тя има добра биологична поносимост, стимулиращо действие върху ензимната активност на слюнката и защита на тъканната повърхност на устната кухина, т.е активира естествените имунозащитни механизми в устната кухина"
Биохимично изследване на Поморийската езерна луга-Кирчев П., Химитлийска Хр., Странски Д.

Източник: http://www.zabolekarite.info/


ИНХАЛАЦИИ

ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ГОРНИТЕ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА

Инхалации с луга (2 – 5% разтвор с дестилирана вода) се правят при възпаление на горните дихателни пътища. Луговия разтвор се вдишва чрез специален апарат /инхалатор/ и така директно попада в белите дробове.Помага при хроничен бронхит и различни дихателни проблеми.


УЛТРАЗВУК

УЛТРАЗВУКОВА ТЕРАПИЯ С ЛУГА

Повлиява добре при проблеми на периферната система, последствия от увреждания на ЦНС (Централна нервна система), травми на опорно-двигателния апарат, проблеми с стомашно чревния тракт, хронични възпалителни процеси в различни органи и тъкани, гинекологични проблеми и др.

С негова помощ лугата навлиза по-дълбоко в кожата като по този начин нейния полезен ефект се усилва значително.

ДРУГИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА ЛУГАТА

ЖАБУРЕНЕ И ГАРГАРА - при разреждане с вода в съотношение 1:5 до 1:10

ПРОТИВ ПЪРХУТ - разреждане с вода в съотношение 1:10. Продуктът се втрива в косата, оставя се 5-8 минути и се измива обилно с вода.

КАПКИ В НОСА - разреждане с вода в съотношение 1:10. Прилага се 3-4 пъти дневно, по 1-2 капки.

Със специалното съдействие на Феста Медика, гр.Поморие

HEALTH & LEISURE

festa-medica-thumb