Кални бани

Калотерапията носи спокойствие и релакс за всички сетива

Лечебната кал е природен продукт с разнообразен химичен състав и физико-химични свойства, образуван под въздействието на фактори като климат, вода, почва, растителни и животински организми. Тя е с изразени противовъзпалителни, обезболяващи, имуностимулиращи, подобряващи кръвообращението, активизиращи обмяната на веществата и укрепващи костната система свойства.

Кални баниДревно удоволствие, пренесено през вековете

Твърди се, че лечебните свойства на тинята са били известни на хората още преди две хиляди години. Древни египтяни, римляни, гърци и индийци използвали калта като средство за изцеление най-вече на ставни болки, отоци, хронични възпаления ихемороиди.

Години по-късно, наред с лечебното въздействие открили, че калта притежава и добър козметичен и релаксиращ ефект върху организма. През Средновековието, за разлика от Античността, процедурите с кал били позабравени, но по-късно, едва през XVI и XVII лечителите във Франция, Русия, Чехия и Германия популяризирали този метод.

В България археологически разкопки показват, че калолечението намира широко приложение приблизително през XIX век в района на Поморие, където областта е богата на ценната лиманна кал. Отново там, през 1925 год. е изградена първата калолечебница в страната.

Пелоидотерапията – една от най-предпочитаните СПА процедури

Една от философиите за здраве и красота застъпва тезата, че пълен релакс и успокоение получава само този, който използва комплексна балнеотерапия, включваща животворното въздействие на водата върху организма, нейните минерални съставки и природни продукти.

Калотерапията или т. нар. пелоидотерапия е важна част от тази философия, защото лечебната кал, добивана в природните калища, се превръща в един от най-ефикасните природни продукти на водата. Продукт, получен вследствие на нейното въздействие, акумулирало в продължение на хиляди години полезни минерали, микроелементи и органични съставки. Методът носи названието си от лат. pelos, което в превод означава кал, тиня, глина, и therapia – лечение, терапия. Базира се на лечебните и козметични свойства на термалната кал. Тя почиства, подхранва, стяга и регенерира кожата – факт, който съвсем не е без значение за дамите, както и за някои по-суетни представители на силния пол.

Химичен състав на лечебната кал

Лечебната кал представлява еднородна пластична маса с висока топлоемкост и високо съдържание на биологично активни вещества и живи микроорганизми. Обикновено се среща в близост до минерални и термални извори или в богати на водорасли морски дъна. Според химичния си съства тя се разделя на три основни вида:

 • Лиманна – с черен цвят, неприятна миризма на сероводород, високо съдържание на желязо и мазна на допир. Лиманната кал е с алкално рН и висока резорбционна способност. Тя притежава бактерициден и повишаващ съпротивителните сили на организма ефект.
 • Торфена – образува се в блатата. Тя стимулира обменните процеси в тъканите, облекчава алергичните кожни реакции и действа антимикробно. Торфената кал е една от най-често употребяваните за лечение на заболявания на опорно-двигателната система.
 • Минерална – с по-светъл цвят и липса на неприятна миризма, тя често се използва за вани и апликации в качеството си на болкоуспокояващо средство, както и за подхранване и овлажняване на кожата. Минералната кал е една от най-ефикасните в борбата с целулита.

Кални, но здрави и красиви!

Лечебната кал съдържа микрочастици, които проникват в кожата, оказвайки лек натиск върху тъканите. По този начин тя стимулира процесите на циркулация в клетката и активизира кръвообращението – особено благоприятни процеси, които подпомагат изхвърлянето на токсините и вредните вещества от организма.

Паралелно с тези процеси кожата абсорбира биологично активни вещества и минерали, които “захранват” тялото, регенерират се мускулите и органите, подобрява се дейността на имунната, дихателната и сърдечно-съдовата система, възстановяват се всички процеси на организма.

“Овалването” в лечебната кал повлиява благоприятно и дейността на периферната нервна система, което се изразява в намаляване или напълно изчезване на чувството на болка, подпомага лечението на заболявания като дископатия, плексит, периартрит и др.

Калолечението оказва най-добър ефект при отстраняване на болестни състояния, засягащи опорно-двигателната система, като например: хронично-дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, травми на ставите и меките тъкани, артрозни заболявания, остеохондроза, болки в кръста.

Според някои специалисти, в резултат на лечение с кал от термални и минерални извори се активира дейността на хипофизата и надбъбречните жлези и значително се подобрява работата на черния дроб.

Процедурите с кал активизират въглехидратната, липидната и белтъчната обмяна, което води до повишение на защитните сили на организма. Повлияват се добре кожните заболявания, включително псориазис.

Калолечението прави чудеса със здравословното състояние и външността ни…

…но все пак то не се препоръчва в следните случаи:

 • остри инфекциозни заболявания;
 • сърдечно-съдови заболявания, особено след преживян инфаркт;
 • венерически болести;
 • бременност, особено в последните месеци;
 • някои психически заболявания;
 • чести кръвотечения;
 • всички злокачествени заболявания.

Дори да не попадате в някоя от изброените категории, важно е да знаете, че в началото на калните процедури е необходимо да се направи кожна проба чрез нанасяне на кал на вътрешната част на китката или зад ухото. Въпреки че калолечението се прилага успешно при множество алергични прояви, в определен момент е възможно да алергизира и да доведе до нежелани последици.

Методи за калолечение

 • Познати са няколко вида кални бани, най-старият и съответно най-предпочитаният от които еегипетската кална баня. Прави се на открито, след слънчева баня, при което тялото се намазва със затоплена гъста кал (около 1 см) и се изчаква, докато маската изсъхне и се напука. След процедурата тялото се облива с морска или минералнавода. Продължителността на цялата процедура е около 2 часа, като тя може да се изпълнява както с лиманна, така и с минерално-изворна кал. Този метод е особено подходящ за хора, страдащи от заболявания на нервната, сърдечно-съдовата и дихателната система.
 • Друг, също много популярен метод, са калните вани. При тях обикновено се провежда двуседмичен курс на лечение, а предимството при него е, че се изпълнява целогодишно. Във вана с минерална или морска вода, калната маса (около 20%) се разрежда при температура, не по-висока от 38°С. Това е особено подходящ метод за ставни заболявания.
 • Третият и най-често използван в СПА центровете метод е апликационният. При него тялото се намазва със затоплена кал, след което се увива в найлон и одеяло. След 15 минути се измива с топла вода.
 • И последният метод е казитарният, който се прилага успешно при лечение на заболявания наполовата система при мъжете и жените.

Една от положителните страни на калолечението е, че може да се прилага винаги, когато тялото е изморено и се нуждае от ревитализиране на силите, а също така е и една от най-добрите козметични процедури. Все пак навременната консултация със специалист в съответния СПА център е полезна, а в някои случай дори задължителна.

Имунотерапия, антицелулитна терапия, регулиране на наднорменото тегло, лечение на редица заболявания и козметични корекции са само част от предимствата, които предлага калолечението.

Калните бани могат да се превърнат в ритуал, започващ с подготовка на тялото и ума за активна релаксация, съчетана с детоксикация и регенерация на целия организъм.

Автор: от Ирена Стефанова, четиво за 7 минути

Източник: http://www.bb-team.org/

Posted in Лечебна кал.