ТАЛАСОТЕРАПИЯ

18_thumb-large“Таласос” означава на гръцки море. Таласотерапията (морелечението) е изключително полезен лечебен метод за цялото тяло. Морската вода е по-богата на минерали и микроелементи от сладката. Минералите от морската вода въздействат благотворно на кръвообращението, обмяната на веществата, имунитета и хормоналното равновесие. Положително е и въздействието на морската вода върху заболявания на дихателната система, кожни заболявания, алергии и др.Особено полезни са разходките в плиткото по брега (идеална терапия за хората с разширени вени) .

В морската пяна се вихрят безброй малки капчици вода. При вдишване те преминават през лигавицата на носа и гърлото, както и през бронхите и имат прочистващо и възстановяващо действие.Минералите, съдържащи се в морската вода повишават устойчивостта на кожата и я правят по-гладка. Къпането в морска вода е много полезно за тялото и в много курорти у нас и в чужбина се използват вани с морска вода .Хипократ – Бащата на медицината пръв наблюдава и описва оздравителния ефект, който има морската вода върху травмираните ръце на рибари. Той започва да окуражава пациентите си да използват морската вода за лечение и ограничаване на болките. Морето съдържа минерали под формата на соли и разтворени газове.

Всеки път, когато се потопим в морето ние плуваме в азот , кислород , хелий и други газове разтворени в морската вода. Освен тях морската вода съдържа разнообразен спектър от микробиопланктон, който е естествен обитател на морските води.Те проникват през кожата чрез физическия механизъм осмоза и влияят благотворно на целия организъм.Съставките на морската вода действат на тялото по специфичен начин като оздравяват кожата при: екзема и псориазис и подпомагат организма в изгаряне на мазнините. Именно за това почивката на море е сред най-препоръчителните за укрепване на вашето здраве.

Влиянието на морския климат върху организма е комплексно и включва: термично, физико-

Спокойное море

химично, лъчево и химично въздействие на въздуха и морската вода. Основна част на морелечението са къпането в морската вода и контактът със сухия и горещ пясък. Слънчевите лъчи, чистият въздух и водата оказват комплексен физиотерапевтичен ефект върху човешкия организъм. Морската вода въздейства на функционалното състояние на централната и вегетативната нервна система, нормализира въглехидратната и мастната обмяна, както и функцията на надбъбречните жлези. Абсолютно неподходящи за слънце и морелечение са редица злокачествени заболявания, активна туберкулоза, пресен инфаркт на миокарда, постоянна артериална хипертония, рак на кожата и др. Относителни противопоказания, които изискват предварителна консултация с лекар са аритмия, тромбофлебити, напреднала атеросклероза. Препоръчително е преди морелечение да се консултирате с медик и да спазвате правилата за правилно излагане на факторите на таласотерапията. Така ефекта ще е най- добър.

talasoterapiaОт появата на човека до днешни дни водата е вдъхновител и изцелител както на тялото, така и на душата. Традициите в използването на минералната вода за въздействие върху мисленето и физиката са въплътени в редица методи, процедури и програми за достигане на душевен комфорт, хармония и баланс. Благодарение на своеобразните съчетания на природни феномени, благоприятния климат и огромното разнообразие и възможности за отдих, балнеолечебните, SPA и WELLNESS курорти и центрове предлагат пълна гама от програми за релаксиране, възстановяване и за укрепване на здравето.

Балнеолечението в България предлага уникални възможности за лечебно въздействие на организма, благодарение на лечебните свойства на минералната вода. Различна по своя произход, степен на минерализация и химически състав, водата въздейства благоприятно на организма на човек и на неговата психика. В планинските и морските курорти балнеолечението се провежда заедно с климатоложкото лечение.

Калолечението в България също е добре развито на базата на отдавна съществуващи кални бани с уникални свойства ( Поморие, Павел баня, Хисаря ) SPA и WELLNESS терапията позволяват да се сдобиете с физически и душевен баланс с помощта на комбинираното въздействие на водни и козметични процедури, оздравителна и лечебна терапия, спортни занятия, активна релаксация, антистресови процедури, здравословно хранене.

От дълбока древност на територията на днешна България са възникнали градове свързани със съществуващи на същото място минерални извори: Аугуста ( Хисаря ), Дезудава ( Сандански), Пауталия ( Кюстендил ), Сердика ( София ). Днес на тези места са създадени съвременни курорти, в които възстановяването на силите и удоволствието от съприкосновението с водата са превърнати в култ. Кални и водни бани, сауна, джакузи, парна баня, масаж, терапия на основата на музика, цветове, аромати – изпитани SPA и WELLNESS методи възстановяващи доброто самочувствие. Калните бани в България са популярен метод за цялостно отпускане и възстановяване на енергията в тялото. Торфът, лечебната кал са настоящо богатство на природата, укрепващи имунната система и насищащи тъканите с кислород. Калните бани хидратират кожата, отнемат болката и прекратяват развитието на възпалителни процеси, благотворно влияят на процесите на метаболизма и регенерират тъканите. Един от най-известните центрове за калолечение в България са в градовете Поморие, Кюстендил и Сапарева баня.

Балнеолечителните, SPA и WELLNESS курорти в България предлагат пълно разнообразие на общи и специализирани възстановителни програми. В балнеоложките курорти Вие получавате вълшебството на терапията с помощта на въздействието на минералните води и лечебната кал, в SPA центровете можете да се насладите на въздействието на антистресова програма съчетана с приемането на минерална вода, арома терапия и други. Можете да изберете масаж с мед, шоколад, водорасли, етерични масла или терапия с вулканични камъни. WELLNESS обстановката добавя към приятното усещане въздействието на музиката, ароматите, въздуха и енергията на земята, обединени в едно.

Източник: http://prirodo-lechenie.blogspot.bg/

Posted in Таласотерапия and tagged , , , , , , , , , , , , .