Д-р Стефан Шишков: Поморийската кал и луга са лек за десетки болести

Д-р Стефан Шишков: Поморийската кал и луга са лек за десетки болести

Д-р Стефан Шишков е лекар с дългогодишен опит във физиотерапията. Прилага лечение с поморийска кал, луга и солена минерална вода. Изготвил е индивидуални програми за терапия, съобразени с конкретното заболяване на пациента. Завършил е медицина в Пловдив.

Д-р Стефан Шишков

Има придобити специализации по физиотерапия и здравен мениджмънт. Дълги години е бил главен лекар на военния санаториум в гр. Поморие. В момента е ръководител на Специализиран медицинския център в града. Разговаряме с д-р Шишков относно доказано лечебните свойства на поморийската кал и луга при много и масови заболявания.

– Д-р Шишков, какви ползи за здравето носи лечението с кал и луга?

–  Относно калолечението най-известното находище в България е поморийската кал. По съдържанието си на сяра то се счита за най-богато не само в Европа, а в целия свят. Ролята на сярата в човешкия организъм е много важна. Тя се намира в т.нар. синовиална течност, която храни и осигурява обема на движението във всички стави на човешкия организъм.

И тъй като сярата не може да се приема като медикамент, тя се прилага преди всичко чрез балнеология и процедури под формата на два артикула: кална апликация (прилага се чистата кал) и кална вана (кал в солена минерална вода).

Калолечението повлиява преди всичко болести на опорно-двигателния апарат – колянната става, гонартрози, тазобедрената става, т.нар коксартрози, заболявания на целия гръбначен стълб – остеохондрози, на раменната става – периартрити, бурсити, плексити и др. Помага при заболявания на периферната нервна система като дископатия, дискова херния или усложнения в резултат на диабет – диабетна полиневропатия. Това е относно опрно-двигателния апарат.

Други заболявания, които се повлияват добре, са кожните дерматити. Поморийската кал е много ефективна и при лечението и профилактика на псориазис. След медикаментозната терапия се прилага слънцелечението и калната вана, за да се предотврати развитието на тежката форма на псориазис – псориатичен артрит. При гинекологични заболявания се използва за  лечение на стерилитет, възпалителни заболяванията на женската и  мъжката полова система, като се наблюдава много добър ефект.

Лугата се добива от Поморийското езеро, както и от Бургаските солници. Тя представлява електролитен разтвор със съдържание на елементи от цялата Менделеева таблица, но преобладават натрий, хлор, като солеви разтвор, калций, магнезий, желязо. Имат силно изразен противовъзпалителен ефект. Прилага се под формата на компреси на места, където има болка – колена, гръб, тазобедрени, глезенни стави. Съчетанието от кало- и луголечение действа добре като профилактика на различните видове заболявания.

 

Posted in Лечебна кал, Медицинска луга and tagged , , , .